Lednice

Hraniční zámek

Hraniční zámek byl vystavěn v paladiánském stylu na historické hranici Moravy a Dolního Rakouska tvořená potokem Včelínek. Potok vytékal z amfory ležící nymfy, protékal zámečkem a vléval se do Hlohoveckého rybníka. Budova zámkuje situována na západním břehu Hlohoveckého rybníka, přímo na hranici katastrálních území obcí Hlohovec a Lednice. Zámeček je chráněn jako kulturní památka České republiky.

Stavbu si nechal zhotovit Jan I. Josef z Lichtenštejna. Autorství návrhu bývá připisováno Josefu Kornhäuselovi, Josefu Hardtmuthovi nebo také Josefu Engelovi. Podle projektu zámek realizovali stavitelé Josef Poppelack. Samotná stavba zámku probíhala v letech 1826 – 1827. Pozemky, na nichž byl zámek postaven, původně náležely jen k Moravě, ale přibližně v době výstavby zámku došlo k posuvu zemské hranice mezi Moravou a Dolními Rakousy do středu zámku. Tuto pozdější hranici dokumentuje nápis „Zwischen Österreich und Mähren“ na jeho průčelí. Tuto hranici tvořil potok Včelínek protékající dvoranou zámečku. Zámeček byl zbudován na močálovité půdě, která musela být nejdříve zpevněna dřevěnými piloty a rošty, na které pak byly položeny základy objektu. Poté co byl zámek v roce 1945 zkonfiskován, sloužil jako ornitologická stanice. Roku 1995 proběhla jeho rozsáhlá rekonstrukce.

Zámeček je dnes v soukromých rukou a žije poměrně rušným životem jako kdysi. Často zde potkáte kočár s překrásně oděnými svatebními páry. Areál slouží také jako odpočinkové místo pro české i zahraniční turisty, nebo jako místo pro školení, firemní semináře, oslavy narozenin, a mnoho dalšího. Restaurace v historicko-moderním stylu Vám nabízí kvalitní českou i zahraniční kuchyni s možností ochutnání řady vín z Vinných sklepů Valtice. Restaurace je přímo v historické budově hraničního zámečku.

zdroj: www.wikipedia.org, turistické cedule

Mohlo by se vám také líbit...

[instagram-feed]